Rensa takrännor och stuprör
Löv och annat skräp kan fastna i dina rännor, och det kan då samlas vatten som under vintern fryser och kan förstöra dina rännor. Se till att rensa dina takrännor och stuprör under senhösten. Se också till att de är ordentligt fastsatta - ingen vill brottas med nedfallna rännor i snön.
Se även till att dina stuprör leder bort vatten från huset för att förhindra fuktskador av husgrunden eller källare.
Kontrollera taket
När du ändå är uppe och kollar takrännorna bör du se över taket en gång till. Saknas det takplattor, sitter de löst eller är de trasiga? Finns det löv och barr som behöver sopas bort? Det kan vara en bra idé att låta en lokal hantverkare komma förbi, för att se till att taket klarar av ett kraftigt snöfall, eller för att åtgärda eventuella läckage. Nu när taket är kontrollerat och eventuellt fixat kan du sätta upp julbelysningen!
Vattensäkra utomshus
När du är nere på marken igen är det dags att samla ihop alla trädgårdsslangar. Koppla bort dem, rulla ihop dem och placera dem någonstans där de är skyddade från kylan. Töm allt vatten från slang och kranar. Om du har äldre kranar kan det vara en bra ide att isolera dem så de inte förstörs i kylan.
Inomhus
När du försäkrat dig om att utsidan av huset är redo för vinter är det dags att kolla runt inomhus. När vädret tillslut slår om från gyllene höstlöv till snöfall är det dags att dubbelkolla vinterförråden: Se till att du har tillräckligt med grus eller sand i närheten för halkan, en pålitlig spade och ditt nödpaket för strömavbrott (filtar, ficklampor, batterier, flaskvatten, konserver etc.).
Kontrollera skorsten och eldstaden
Har du en eldstad och vill mysa framför brasan inför vintern? Ta in en sotare för att kontrollera skorsten och eldstad innan du börjar använda den.
Nu har du kontrollerat ditt hus och förberett dig för den kommande kylan är det enda som återstår att mysa med vänner och familj i ditt varma vardagsrum. Förhoppningsvis har du köpt lite varm choklad, för nu är det dags att koppla av.